För att överleva

– om självskadebeteende

(2009)

Självskadebeteende är ett växande problem som väcker både reaktioner och frågor hos omgivningen. Hur kan man vilja skada sig själv frivilligt? Vem gör det och varför? Vad innebär det egentligen? Alla gör vi ju ibland ohälsosamma och skadliga saker – kliar sönder myggbett, går i obekväma skor, äter chips och röker. Var går gränsen? Och kanske viktigast av allt: Hur kan man hjälpa?

Sofia Åkerman började skada sig själv som fjortonåring i slutet av nittiotalet och tillbringade flera år på sjukhus. Idag utbildar hon sig till sjuksköterska och arbetar aktivt för att öka kunskapen och förståelsen för personer som skadar sig själva.

"För att överleva" är skriven ur ett personligt perspektiv där patienterfarenheter, teori och praktiska råd varvas med varandra. Boken riktar sig till såväl drabbade som anhöriga, skol- och sjukvårdspersonal, studerande och andra som vill ha information om hur man bäst kan förstå och hjälpa någon som skadar sig själv.

 

Recensioner

”Sofia Åkermans bok är välskriven och balanserad och fyller ett stort behov av kunskap från ett inifrånperspektiv. Jag har haft stor behållning av att läsa den och skulle varmt rekommendera den till mina patienter, studenter, anhöriga till patienter m.fl.” /Anna Kåver

 

”Det är mycket som kan te sig svårt att förstå när man ser någon göra sig själv illa och det kan verka både logiskt och handlingskraftigt att klistra dit etiketten "sjuk" och försöka bestämma olika behandlingsstrategier. Vad din bok gör- klart, konsekvent och varsamt- är att faktiskt riva den mur som uppstår när man väljer att göra så genom att göra begripligt vad som sker, hur skrämmande och konstigt det än kan se ut [...] Jag hoppas innerligt att många, många kommer att läsa din bok och att de kommer att läsa den med alla sinnena öppna. Det kräver en del mod, för de kommer att inse att självskadare inte är ett folk av grundläggande annan sort än de själva. /Marita Adamsson för Bohuslänningen